VSO 3/4B

                                                                                                                                                           juli 2021

Natuurlijk hebben we in klas 3&4B lessen met taal en rekenen, sociale vaardigheden en praktijkvakken zoals textiel, kaarsen maken, houtbewerken, koken, in de tuin werken, gym…. Maar welke dingen doen we nu elke dag?


Elke ochtend beginnen we met de z.g.n. weektaak:

De leerlingen wijzen eerst de dag aan. Daarna kijken welke regel(s) nog leeg zijn. Die dingen kunnen nog gekozen worden. Ze kiezen een werk uit en zetten een diagonale streep in het juiste vak. Het werk pakken ze zelf en ze gaan aan de slag. Met een dobbelsteen kunnen ze laten zien wanneer ze hulp nodig hebben.

Is het werk klaar dan draaien ze de dobbelsteen op het vraagteken en komt een juf of meester controleren.

Is het helemaal klaar dan ruimt de leerling op en wordt het kruis afgemaakt op de kaart. daar bovenop mogen de leerlingen een plaatje kiezen.

Sommige leerlingen kunnen dit helemaal zelfstandig doen. Er zijn er ook die heel zelfstandig een paar keer dingen kiezen die ze het liefst doen...dat is dan weer niet helemaal de bedoeling!

De volgende dingen kunnen ze uit de kast kiezen:

Februari 2021 Na de kerst mochten we gelukkig weer naar school. We zijn allemaal erg blij. We moeten wel leren dat we op de gangen de mondkapjes opdoen. Wauw, we zijn wel trots omdat iedereen dit goed doet en niet vergeet. Samen hebben we koordjes gemaakt voor onze mondkapjes.

Bij rekenen zijn we aan het leren om de ogen van de dobbelsteen in één keer te herkennen. vanuit daar leren we weer verkort tellen. Ook leren we tegen ons verlies te kunnen.

Vanuit het verhaal over het sneeuwklokje gaan we werken aan de volgende letters; Z, N  en Z.

Yoga vinden we ook erg fijn. We mediteren en doen oefeningen met ons lijf en eindigen met elkaar masseren op de rug. Hierbij leren we dat we eerst om toestemming te vragen aan elkaar. Als we klaar zijn , bedanken we elkaar. we leren elkaar te respecteren, aangeven of iets harder of juist zachter moet. 

Bij de interne stage op vrijdag leren we in de kantine lunchen en starten met werken als in een echte dagbesteding. het is mooi om te zien hoe de leerlingen hierin gegroeid zijn. Kletsen met elkaar en als de timer gaat , keurig opruimen en starten met werken.

Groep 3 / 4 b zijn echt op weg op na de zomer echte bovenbouwers te worden.

                                                                                                                                   
December 2020 

In de groep 3/4 B werken we op veel verschillende manieren.

We starten met een weektaak waarbij de leerlingen leren keuzes te maken en verwerkingen van eerder geleerde lessen in terug komen.

 

Bij koken hebben we kleine pizza’s gemaakt en voor het Sinterklaasfeest pepernoten. Hierbij leren de leerlingen werken met een stappenplan, hygiëne en snijtechnieken.

Voor Sinterklaas maakten we surprises voor elkaar. Iedere leerling kreeg een gedicht en een cadeau. De leerlingen leefden met elkaar mee tijdens het vieren van dit feest. Dat was mooi om te mee te maken.                                                                                                                                                 Oktober 2020

In de groep 3-4 B werken voor op veel verschillende manieren.

We starten met een weektaak waarbij de leerlingen leren keuzes te maken en verwerkingen van eerder geleerde lessen in terug komen.

Elke dag lopen we de daily mile en sommige stukken kunnen de leerlingen al rennen.

We werken veel in groepjes coöperatief zodat alle leerlingen zoveel mogelijk tegelijk mee kunnen doen. 

Bij koken hebben we tot de herfst roerei gemaakt en tot de kerst maken we kleine pizza’s. Hierbij leren de leerlingen werken met een stappenplan, hygiëne en snijtechnieken.De andere groep krijgt natuurles met verschillende onderwerpen. Op dit moment zijn we bezig met het oog.

Groep ¾ b is een midden en bovenbouw groep en vanaf nu gaan wij op donderdag en vrijdagmiddag interne stage lopen. Hier leren ze ook weer werken met stappenplannen. sorteren, tafels en stoelen schoonmaken, afwasmachine leegruimen en inruimen en vuil prikken.

Op donderdagochtend hebben we gym en leren we samen werken, spannende oefeningen, doorzetten en hulp vragen. We hebben er zin in.