VSO 3B

OMA en bijen

door Christiane Gerretsen

Juli 2017, Baarnseweg: de onrust neemt toe en steeds vaker komt er een klein vrachtwagentje met opschrift “OMA” een heleboel platte kartonnen brengen. Verhuisdozen noemen ze het. Maar hoe kun je nou dingen stoppen in zo’n plat karton? Het lijkt helemaal niet op een doos. Dus hebben we in de klas maar eens zo’n karton uitgevouwen en gekeken hoe dat een doos kon worden. Zou er wel genoeg in passen, want we hebben echt een hele boel spullen. Nou….. aangezien Ik er in paste, moest de rest ook wel gaan lukken!
Samen hebben een doos ingepakt met de allerbelangrijkste spullen. Grappig om te zien wat ze dan belangrijk vinden: De bal, ons zelfgemaakte koepeltje uit de themaperiode cultuur, een eigen etui, een prentenboek , het schoolbord (jammer! Dat paste nou net niet!)
In de vakantie zijn alle spullen verder ingepakt en verhuisd en toen was daar het moment dat na de vakantie de nieuwe school open ging en de leerlingen alvast een eerste blik konden werpen op hun nieuwe lokaal in de nieuwe school. Er waren leerlingen die nauwelijks over de drempel durfden te stappen, maar dat was al snel voorbij.
Nu zitten we in ons mooie nieuwe lokaal en raakt het alweer vol met alles waar we mee bezig zijn. De rest van deze mooie nieuwe school is vooral groot in dit stadium van wennen: De lange, lange, lange gang waar van alles langs en in gebeurt. Het kooklokaal met wel vijf fornuizen, ovens en aanrechten. Maar: ook daar zijn we al bezig geweest, samen met VSO 4B. Het leverde heerlijke fruitsalades en groentesoep op.

Ons thema in de klas is nu “Bijen”.
Tekenen, proeven, waarnemen in allerlei vormen. Het is bijzonder hoe bijen samen een volk vormen, een huis bouwen en daarin met en voor elkaar aan het werk zijn. Eigenlijk net als wij nu doen: in de grote nieuwe school, in onze eigen klas werken met elkaar aan mooie dingen waaraan veel te beleven valt. We hebben het over honing en bijenwas en over hoe de bijen de hele zomer lang in licht en warmte van bloem tot bloem gaan. Zo verzamelen ze de nectar die later als honing wordt opgeslagen in de honingraat die weer is opgebouwd uit zeshoekige kamertjes van bijenwas. Dit is dezelfde was waar we de kaarsen mee maken die in de winter wanneer het donker en koud is buiten, ons huis verlichten en verwarmen.
We hebben honing geproefd en yoghurt gezoet met honing uit de raat en walnoten, die we zelf uit de dop haalden. De dop werd weer gevuld met was om zo drijfkaarsje te kunnen worden.We maakten ook een heus bijenhotel (foto 5 )
Binnenkort komt Marius (de man van juf Marja uit de A-stroom) die zelf imker is op bezoek in onze klas, om ons nog meer te vertellen en te laten zien.We kijken er naar uit!
Er valt hier nog veel te wennen en te ontdekken, maar de kop is eraf en het zou wel eens een jaar vol mooie verrassingen kunnen worden!