Groep 7 (blauw)

Schooljaar 2021-2022 Juli 2022 De afgelopen weken hebben we in de blauwe groep geleerd over de oude Grieken. We gingen ver terug in de tijd. We weten al dat de grieken niet 1 in god, maar meerdere goden geloofden. Bij de grieken zijn de Olympisch spelen ontstaan. De grieken hebben dit bedacht en nu zijn de spelen er nog steeds. De olympische spelen werden gehouden voor de god Zeus in de stad Olympia. Zeus is de oppergod, de baas van alle goden. We hebben ook filmpjes gekeken van het Olympische vuur. Deze brand de hele tijd tijdens de spelen. We weten nu ook dat de Grieken goed waren in het bouwen van tempels. Hiervan hebben wij foto’s bekeken op het digibord. Tijdens het koken hebben we moussaka gemaakt, een bekend grieks gerecht. April 2022

We werken bij de themaperiodes in de blauwe groep over het thema Verkeer. We hebben geleerd over verschillende verkeersborden, voorrang geven, goed uitkijken, veiligheid en ga zo maar door. 

We hebben met de klas gewandeld en geoefend met uitkijken. Ook hebben we onderweg verkeersborden gezocht. We hadden een zoekkaart en hebben gekeken welke we allemaal konden vinden. De kinderen hebben hun eigen weg geschilderd, met haaientanden, zebrapaden, rotondes. Iedereen bedacht weer wat anders. Voor op onze eigen wegen hebben we ook auto’s gevouwen en erop geplakt.

Februari 2022

We zijn in de blauwe groep gestart met het aardrijkskunde project. We hebben het over verschillende producten en waar die vandaan komen. We zijn begonnen met de cacaovrucht en cacaobonen. Waar groeien deze en wat is er allemaal voor nodig om er chocola van te maken? We hebben cacaobonen bekeken. Hoe zien die eruit? Hoe ruiken die? Daarna hebben we in filmpjes gezien hoe er van de cacaoboon chocola wordt gemaakt. We hebben van cacao chocolademelk gemaakt. We hebben ook zelf de slagroom erbij geklopt. Zoals we hadden geleerd is cacao nog erg bitter en is suiker erbij wel echt lekkerder. Ook hebben we zelf chocolade koekjes gemaakt. Het smelten van de chocolade was een hele belevenis. Natuurlijk hebben we in de middag ook geproefd van onze baksels. 

Hierna hebben we kennis gemaakt met een nieuw product. Eerst gingen we voelen en ruiken. Wat zou het zijn? De kinderen hadden het goed geraden, het was thee. We hebben gezien waar theeblaadjes groeien, hoe die geplukt worden en hoe er in de fabriek thee van gemaakt wordt.

December 2021 In de blauwe groep hebben we de afgelopen tijd veel geleerd over het thema Plantkunde. We hebben geleerd over de paddenstoel. Die heeft een hoed en een steel. We hebben een champignon bekeken. Ook hebben we op het schoolplein paddenstoelen bekeken. Daarnaast hebben we een eigen champignon kweekset in de klas. We hopen binnenkort onze eigen champignons te eten.

De varens en mossen kwamen ook aan bod. We hebben varens bekeken en zagen de sporen op de bladeren. Daarna hebben we stukjes mos bekeken. We zagen dat mos geen wortels heeft en op veel plekken kan groeien, zoals op takken, tegels, boomstammen.. 

Wij zijn ook naar het bos geweest met de klas. Juf Mirjam ging met ons mee en vertelde over paddenstoelen. Met een kaart die we van juf Mirjam kregen gingen we op zoek naar paddenstoelen. Ook hebben we bladeren bekeken van verschillende bomen. We hebben ook varens en hele stukken mos gezien, het leek wel een zacht vloerkleed.

Oktober 2021

We zijn het nieuwe schooljaar fijn gestart met groep blauw. Tijdens rekenen en lezen/schrijven werken we sinds dit jaar in niveaugroepen samen met groep paars en groen. Heel fijn, zo kan iedereen op zijn eigen niveau leren. 

Het eerste thema waar we over werken is ‘Nederland’. We leren over alle provincies van Nederland. Elke provincie heeft iets unieks. De heuvels in Limburg, de mooie Domtoren in Utrecht, de deltawerken in Zeeland, de haven in Zuid-Holland en zo kunnen we nog wel even doorgaan. De blauwe groep bekijkt veel filmpjes van plekken in Nederland. Zo lijkt het net alsof we er zelf zijn geweest. Ook hebben we al lekkere dingen geproefd die typisch Nederlands zijn: dropjes, stroopwafels, Limburgse vlaai en we hebben zelfs hete bliksem gemaakt.                                                                                                                         December 2020

Groep blauw heeft voor de vakantie de voedselbank geholpen! Wij hebben kerstkaarten gemaakt en verkocht aan de papa's, mama's, opa's, oma's, juffen en meesters. We hebben wel 70 euro opgehaald! 

Van dat geld zijn wij naar de supermarkt gegaan en hebben wij boodschappen gekocht voor de voedselbank Zeist. Wij hebben dit naar hen gebracht en geholpen met opruimen. Het was super leuk!