Schooljaar 2024-2025
Februari
In de rode groep gaan de themaperiode lessen over de seizoenen. Het is nu winter.
Het boek “Olles skitocht" hebben we gebruikt als opmaat voor de lessen. We gebruikten het vertelkastje, hierin hebben we vergrote afbeeldingen van het boek geplaatst, zodat we gemakkelijk de verhaallijn konden vasthouden bij het vertellen. Met de poppetjes van de jaartafel wordt het verhaal tijdens het vertellen uitgebeeld. In het boek komen een jongen die graag buiten speelt, Koning Winter en oom Rijp naar voren. Veel winterwoorden komen aan bod, bv. koud, sneeuw, rijp, ijsbloemen.
Natuurlijk gaan we ook naar buiten om elementen van de winter te herkennen. We zorgen voor de vogels door zaadbollen te maken en op te hangen in onze voortuin. Zo kunnen we ook van binnen kijken hoe het buiten in de kou gaat.
Het thema komt tijdens veel lessen terug. Bij het aanleren van de letters wordt de ‘o’ van Olle aangeboden, bij rekenen oefenen we hoeveelheden met sneeuwballen, bij schilderen gebruiken we winterkleuren en alle liedjes hebben natuurlijk een winterthema. Kortom, tijdens de winter leren we over de winter.

December
In de rode groep hebben we een start gemaakt met het leren lezen en schrijven.
Op school maken we voor het leren lezen gebruik van de methodiek ‘Zo Leer je Kinderen Lezen en Spellen’ van José Schraven.
Inmiddels hebben we de letters ‘k, m, s, p, d’ geleerd.
We oefenen de uitspraak van de letters en maken het klankgebaar.
Ter ondersteuning tekent de juf van elke letter een letterbeeld op het bord, dat met het thema in de klas te maken heeft: de k van koning, de m van (Sint) Maarten, de s van staf, de p van Piet en de d van dak.
Bij elke letter zoeken we voorwerpen waarvan de naam begint met deze letter.
De letter en de voorwerpen zetten we op de lettertafel. Bij de letter ‘s’ stond daar bijvoorbeeld een handpop van de Sint en bij de letter ‘p’ een Piet en een paard.
We doen ook luisteroefeningen: ‘staf, hoor je de s?’ Of de juf leest een woord zingend: ‘paaaaaaaak, welk woord hoor je?’
Binnenkort gaan we de klinkers leren, zodat we met de losse letters ook woorden kunnen gaan maken.

Oktober
In de rode groep zijn we met rekenen begonnen met de getallen te koppelen aan de hoeveelheden.
Waarvan is er 1? Bijvoorbeeld: ik heb 1 neus, 1 navel, 1 ik en om ons heen is er 1 zon. We hebben de zon getekend en maken het gebaar van de zon.
De volgende keer was de twee aan de beurt. Waarvan zijn er 2? Ik heb twee wangen, twee ogen, twee oren, twee armen, twee handen, twee benen en natuurlijk twee voeten. Met de voeten kan je ook tellen 1-2 (en tegelijkertijd stappen). We hebben onze voeten getekend. We tellen en stappen tegelijk.
Zo kwamen we al tot de 5.
We zoeken en oefenen met de aangeboden getallen. We pakken de verschillende aantallen in voorwerpen, we zingen liedjes en herkennen overal de getallen en deze hoeveelheden in.

Schooljaar 2023-2024
Juli
Iedere maandagmiddag gaan we naar de zaal om kringspelletjes te doen.
Ik kies verschillende vormen van kringspelletjes: zoals in de kring ’zakdoekje leggen’ of om beurten iemand kiezen met ‘als hier een pot met bonen staat’ of in 2 rijen tegenover elkaar met ‘de rivier de Rhône'.
Nu hadden we het liedje ‘witte zwanen, zwarte zwanen’.
De kinderen worden van de kringspelletjes vrolijk en ze vinden het leuk om te doen. Vanuit het leren zijn er meerdere doelen die aan bod komen. Vooral doelen van de leerlijn sociaal/emotioneel. Dus ook in groep oranje gaan we hiermee door.


April
De rode groep/groep 3 heeft door het hele jaar heen thema- periodes over de seizoenen.De lente is een seizoen waarbij flink aan de slag kan gaan en waarbij veel gebeurt. De kinderen hebben eerst bedacht wat er allemaal bij de lente hoort. Vervolgens zijn we buiten gaan zoeken waar we de lente konden vinden. In de klas hebben de kinderen zaadjes in potjes gedaan en gezien dat er uit de zaadjes plantjes groeien. In ons schrift hebben de kinderen plaatjes geplakt van de lente. Na de meivakantie gaan we de stekjes buiten in de moestuin planten.

