VSO 2B

De gymnastieklessen op maandag in de gymzaal onder leiding van Niels

Bewegingsonderwijs, doel of middel?

Zoals u de afgelopen jaren steeds meer ziet in de media is de discussie hevig over het nut en de hoeveelheid gym die de kinderen ontvangen. De een zegt minimaal 3 uur per week en de ander vindt het zwaar overschat.
Als mij, als vakdocent, mijn mening wordt gevraagd over dit onderwerp reageer ik daarop als volgt:
Bewegingsonderwijs is zoveel meer dan alleen maar een salto leren springen. Denk aan het samenwerken in groepjes (teamsporten), fysiek contact (stoeispelen), omgaan met winst en verlies, leren gebruiken van al je ledematen, veranderingen in je fysiek leren kennen en het leren overwinnen van angsten door jezelf te blijven verbeteren en te verbazen.
Zeker in het onderwijs zijn dit essentiële aspecten waar kinderen zich in moeten ontwikkelen en hierin de juiste begeleiding nodig hebben.
Naast al deze prachtige vakoverstijgende doelen moeten we de pracht van het bewegen zelf natuurlijk ook niet uit het oog verliezen. Het aanleren van nieuwe vaardigheden, het leren hanteren van attributen en het genieten van het samen bewegen maken bewegingsonderwijs een onmisbaar onderdeel van de opleiding van onze kinderen!
De leerlingen beginnen meer de spelregels te begrijpen en ook toe te passen. Er is best wel moed nodig om omhoog te klimmen en weer naar beneden te klimmen. De leerlingen maken vorderingen en doen enthousiast mee.
Groep 2B gymleraar Niels en leerkracht Karin.