VSO 1B

juli 2021 Het einde van het schooljaar is in zicht, nu is het een tijd van afronden en de laatste puntjes op de i.

Ons gezamenlijke project “vogelhuisjes maken” (waarbij we meteen veel leerden over allerlei vogels van mezen tot uilen) hebben we afgerond. Na heel veel meten, zagen, schuren en boren, hebben we ze met vereende krachten in elkaar gezet en geschilderd, en het resultaat mag er zijn. Ook hebben we hard gewerkt aan het plaatsje achter onze klas. Er werden tegels “gewipt”, en met plantjes van de Boswerf hebben we ons tuintje vergroot. 

het werken aan zulke klussen gaat steeds zelfstandiger en laat zien hoe veel er is bereikt dit jaar: mooie werkstukken, goede samenwerking en van “ een beetje aanmodderen” naar een heuse werkhouding.

April 2021

Hier weer wat nieuws en foto’s uit VSO 1B van het werken aan ons lente-thema. Er wordt hard gewerkt aan vogelhuisjes. De planken zijn nu bijna allemaal verzaagd tot (voor ons) al duidelijk herkenbare onderdelen: bodem, achter-plank, gedeeltelijke zijkanten. Er wordt netjes en enthousiast gewerkt, en in combinatie met het werken aan de vogelhuisje (mezenkasten) kijken we regelmatig naar www.beleefdelente.nl van de vogelbescherming, waar veel te zien is. De ooievaars hebben inmiddels (“oohh wat een grote!!” ) eieren gelegd en zijn aan het broeden, bij de oehoe zijn de eieren intussen uitgebroed en krieuwelen er drie jongen in het nest.

Van meester Victor kregen we kikkerdril, en ook dat heeft nu de volle aandacht. Wisten jullie dat kikkervisjes dol zijn op komkommer? Nee? Wij ook niet…. Maar het is toch echt waar!

Kortom: we beleven volop de lente de lente in de klas, al is het buiten nog een koude bedoening.

Februari 2021

We begonnen de week met ijsvrij en vielen dinsdag met onze neus in de boter: hoewel het naar school ploeteren niet ideaal zal zijn geweest, kwamen we hier terecht in een mooi wit winterplaatje, met de hele week veel sneeuwpret op het plein. We hadden ook zo onze zorgjes, want: hoe zou het met de kipjes zijn? Gelukkig heeft juf M ze maandag wat extra voer gegeven, en dinsdag hebben we met de klas de ren een beetje van

sneeuw ontdaan, de voer silo’s bereikbaar gemaakt, het kippentrappetje geveegd, de drinkemmers ontdooid, en zowaar het eerste ei na de winterrui geraapt.  Mooi om te zien hoe ze daar elk op eigen manier een bijdrage aan leveren!

Dan nog wat mooie plaatjes uit de les druktechnieken van meester Kees , En… nog wat beelden van een wat langer lopend project: voor de kerstvakantie kreeg de klas keramieklessen van meester Kees, en maakten ze prachtige borden en schaaltjes. Intussen zijn ze goed “opgedroogd”, gebakken en geglazuurd, en hebben we vandaag op verzoek van Kees vandaag van deze prachtige borden gegeten. Daar hebben we natuurlijk een hele belevenis van gemaakt, met zelfs een feestpuddinkje als toetje. Gezond is anders, maar omdat ons kerstmaal voor

de vakantie niet door kon gaan, vonden we dat we van deze “zelf gemaakt servies doop” wel een feestje konden maken. Dean was er uiterst tevreden mee : “de grote puddingpartij!” riep hij glunderend. Nu eerst wat oude kranten verzamelen t.b.v. veilig vervoer, en dan mogen deze prachtige serviesjes

de eerste vrijdag na de voorjaarsvakantie mee naar huis….

De sneeuw is mooi, maar dat is de lente ook. We verheugen ons op bijna vakan

tie, op sneeuwklokjes, krokussen en alle andere dingen die de lente ons zal brengen en aan de nieuwe lesthema’s die we daar aan koppelen!

. December 2020

In de periode voor de kerstvakantie zijn we oa bezig geweest met de voorbereidingen voor de kersttijd. Dit naast ons thema meten en wegen, en de gebruikelijke vaklessen. 

Met elkaar een kunstkerstboom in elkaar zetten, is eigenlijk ook een behoorlijke reken klus, omdat kleurtjes en verschillende lengtes van takken eerst gesorteerd en daarna in elkaar gepast moesten worden. Maar het is gelukt, en daarna konden we versieren!

Toen kerstdoosjes gemaakt en kerstkoekjes gebakken als cadeautje voor thuis. Het zag er mooi uit, en…. was lekker!

Toen twee dagen voor de vakantie bleek dat de school plotseling dicht moest, hadden we gelukkig toch een paar mooie dagen in Kerstsfeer achter de rug!

Oktober 2020 We hadden een goede eerste week na de herfstvakantie. Voor sommigen was het wat verwarrend, omdat we i.v.m. de Corona Maatregelen een nieuw zorgrooster hebben wat er voor moet zorgen dat we zo min mogelijk wisselingen in en om de klas hebben. Dit betekent ook dat het lesrooster hier en daar moest worden omgezet (bv muziek nu op maandag i.p.v. vrijdag)  dit heeft meteen impact, maar zal ook hopelijk snel weer wennen. 

We zijn nu, naast het thema herfst en de vaste rooster onderdelen ook bezig met tellen, meten en wegen.

Waarschijnlijk kunnen jullie je wel ongeveer voorstellen hoe een kilo kastanjes is er uitziet, maar weten jullie vast niet hoe dat is met een kilo Kapla Toren, een kilo auto’s, een kilo boeken, een kilo kantoorspullen of een kilo juffen-klompen en schoenen. Wij weten dat nu wel! Niet belangrijk? Onzin? Kan best, maar we hebben er veel plezier aan beleefd en het is geweldig om te zien met hoeveel aandacht er een blokje of autootje bij- of afgehaald wordt om het juiste gewicht te bereiken, al- of niet zelfstandig. 

Dit belooft nog wat: volgende week verder en dan rond het vraagstuk: niet alles is wat het lijkt m.b.t. de begrippen “licht en zwaar”.