VSO 4B

Schooljaar 2022-2023

Juli 2023

Klassennieuws uit 4B(ee)

Over een week start de zomervakantie. Wat gaat de tijd snel als je veel aan het werken en leren bent met elkaar. In 4B is er hard gewerkt aan veel doelen, bijvoorbeeld op persoonlijk gebied: hoe verzorg je jezelf, zelfstandig leren douchen, afdrogen en netjes aankleden, hoe eet ik netjes en zorg ik dat ik er weer toonbaar uitzie, wat doe ik in mijn pauze. Tijdens de Resevolessen (relationele vorming) zijn er veel klassengesprekken gevoerd over emoties: bang, boos blij verdrietig en zeker ook over gevoelens als verliefd zijn: hoe voelt dat, waar voel je dit en wat mag je er mee? De deur van 4B staat altijd open: tijdens dit soort gesprekken gaat de deur dicht zodat we in vertrouwen en veiligheid met elkaar kunnen praten. Prachtige vragen werden er gesteld! 

Er zijn OPP gesprekken gevoerd met vooral de leerling aan het woord. Uiteraard mochten de leerlingen ook zelf hun handtekening zetten onder de door hen behaalde doelen. 

Het VSO uitje naar de dierentuin was eigenlijk een prachtig voorbeeld hoe goed de groep met elkaar heeft gewerkt en hoe fijn (en soms ook niet) ze het met elkaar hebben: alle leerlingen waren aan het genieten, waren ontspannen, aardig voor leerlingen die ook zomaar met onze groep mee gingen en hielpen elkaar waar nodig. Voor ons als docenten ook volop genieten.

Op de foto’s zien we: het ondertekenen van de OPP’s, VSO uitje naar de dierentuin, werken in de tuin van de Tannenberg, het VSO feest door de Ouderraad georganiseerd, wekelijkse muziekles met een gast docent (dirigent van een koor)...


 

December 2022

De klas heeft een prachtig lied opgenomen. Klik op het plaatje om de clip te bekijken!


Zingende sneeuwpoppen met kerst

 

 

 

 

In deze weken zijn er met elkaar feesten te vieren. Dat is voor velen heel fijn en voor velen brengt dit ook een bepaalde spanning met zich mee. 

Hoe kunnen we met elkaar ervoor zorgen dat we ook met elkaar een fijn feestje kunnen maken. 

We oefenen deze weken vooral in het omgaan met veranderingen (een verandering in het rooster, een verandering in de groep); wat gebruik jij om goed voor jezelf te zorgen en voor de ander. De ene leerling gaat graag even lopen om de spanning kwijt te raken of te verminderen, de ander luistert even muziek, weer iemand anders gaat even lekker alleen knutselen en we hebben ook ontdekt dat je ook elkaar kunt helpen: zorgen voor rust in de groep, even bewegen, dansen of zingen. 

Het is fijn dat je mag zijn wie je bent en dat je zelf leert aangeven wat je nodig hebt. 

We leren ook dat er leuke spanning is en minder leuke spanning. Hoe gaan we daar dan mee om? Durf je dit aan te geven en kun je van te voren ook voelen wat dit met je doet. Oefenen om jezelf zo goed mogelijk te leren kennen en te vertellen hoe het met je gaat. En het mooie is van dit 'samen ontdekken' dat we dit in veel lessen kunnen gebruiken. 

Dan is het goed om te zien dat het Sintfeest zo mooi gevierd kon worden met elkaar: iedereen was blij, er was ook aandacht voor elkaar en de muziek zorgde voor de verbinding!