VSO 1A

Schooljaar 2023-2024

Oktober

Op vrijdagmiddag is een van de vakken spelletjes doen in 1A. Ook daar zijn namelijk belangrijke vaardigheden aan verbonden. Je leert samenwerken met kinderen die je misschien niet zelf zou hebben uitgekozen, je leert overleggen over wie er mag beginnen, je leert dat iedereen anders met verlies om gaat (‘ik stop er mee’ vs ‘het is maar een spelletje’, beide houdingen zijn aanwezig en alle tinten grijs er tussen in) en hoe je samen aan sfeer bouwt.

 

 

 

Schooljaar 2022-2023
Juli

Niet alleen hebben wij theorievakken op de Meerklank, ook hebben wij praktijkvakken. Elke vrijdagmiddag gaat de A-stroom uit een in verschillende groepjes. Deze groepjes blijven gedurende het jaar samen, maar verwisselen om de 8 weken van vak. In deze groepjes zitten leerlingen uit het eerste, tweede en derde jaar gemengd, hierdoor leren de leerlingen ook leerlingen uit andere klassen beter kennen. De praktijkvakken die gegeven worden zijn zorg en welzijn, tuin, hout, mediawijsheid, arbeidsmatig werk, muziek, kunstzinnige vorming en creatieve productie. Voor ieder wat wils dus!

 


Februari

Het gebeurt wel eens, de les is klaar en we hebben nog 5 minuten. Wat te doen: Een spelletje galgje.

 

Galgje is een eenvoudig woord-raad-spelletje. Eén persoon bedenkt een woord en zet evenveel stippen op het bord als het woord letters heeft. Om beurten mogen de leerlingen een letter raden. Zit deze in het woord dan wordt de letter opgeschreven. Zit deze letter er niet in, dan wordt de letter apart opgeschreven en er wordt een galg getekend, in 10 stappen.  Zijn de tien beurten voorbij en is het woord niet geraden, dan wint de uitdager. Wordt het woord geraden, dan wint de hele klas!

 

 

 

Er zitten vele leeraspecten aan dit spel

 

- De leerlingen leren dat in elk woord de a, e, i, o, u of ij zit. Dat zijn de klinkers.

 

- laat de leerlingen eens een woord bedenken. Laat ze het desgewenst op een kladblaadje schrijven en laat hem of haar de meester/juf zijn.

 

- je leert tegen je verlies te kunnen

 

- is een lang woord echt moeilijker?

 

 

 

Ik heb nog nooit meegemaakt dat er een drama ontstond omdat "iemand opgehangen werd aan de galg" 

 

Afbeeldingsresultaat voor plaatje galgje

 

Afijn tot zover de uitleg. In de spellingles van enige tijd terug oefenden we woorden die eindigen op auw of ouw. 

 

Daar zijn we galgje mee gaan spelen terwijl de 3 eindletters al gegeven waren. Op het bord stond dus   .auw

 

De leerlingen hoefden maar 1 letter te raden. Dat gaat lekker vlot. 

 

Het gaf ook de ruimte nieuwe woorden te leren. Bij een andere opdracht stond er . ouw . Een leerling zei: "de letter k". Dat was een mooie kans om kouw in te vullen én gelijk het woord kauw te noemen.

 

Ook hebben we 2 letters ervoor geoefend. Flauw, blauw, trouw.

 

Aan het eind van de les hadden ze alle woorden geraden én veel nieuwe geleerd.    

 

 

 

Wilt u nog een tip voor een moeilijk woord: chef.

 

 


December 2022

Kerstspel

 

De leerlingen van klas 1A zijn de afgelopen periode druk bezig geweest met het voorbereiden van de kerstmarkt. Ze hebben een aantal grote kerstbomen geschilderd voor de verkoop. Ook hebben zij geholpen met het maken van kerststukjes. 

 

Met de klas hebben de leerlingen een kerstspel opgenomen. Een filmpje waarin de geboorte van Jezus wordt uitgebeeld en Hij, Maria en Jozef worden beschermd door beschermengelen. Dit filmpje wordt tijdens de kerstontmoeting op het digibord afgespeeld.