Kleuters (roze)

Schooljaar 2023-2024

Oktober

Bij de smid 
waar het vuurtje sproeit 
en het ijzer gloeit, 
daar klinkt een lied.

Aan het begin van de herfst komt de smid naar onze school. Wow, wat leuk en  spannend om naar de grote vlammen en de hamerslagen op het hete ijzer te kijken en te luisteren. En wat dapper en krachtig om zelf ook samen met een juf even mee te durven doen. We hebben in de klas ook al gehamerd, een hoefijzer gezien en gevoeld, geteld hoeveel voeten een paard heeft en gespeeld dat we onder onze voeten een ijzer zetten.

En verder zijn we lekker begonnen met herfstliederen en spelletjes. Want de spinnenwebben zag je al verschijnen en de wind en alle herfstige kleuren, die gaan nu echt komen… wij gaan staan als een eikenboom in het bos, zwaaiend met onze takken in de wind, roetsjjj de boom omhoog rennen als een eekhoorn en zo veel meer. Herfst, we hebben er zin in!

 

 

Schooljaar 2022-2023

Mei 

Ik weet dat de lente komt
Ik weet het nu heel zeker
Ik weet dat de lente komt
Wie heeft jou dat verteld? 
Het lammetje in het veld! 

Wat heeft de lente ons veel te bieden! We hebben zelf zaadjes gezaaid en de tuinkers zien opkomen, veel gezongen, getekend en geknutseld over jonge dieren en paaseieren. We hebben ook allerlei kringspelletjes gedaan over lammetjes, narcissen, haasjes….

De kleuters genieten van het zelf uitspelen van de liedjes en rijmpjes, maar kijken evengoed met glinsteroogjes hoe een ander kind een huppelend lammetje verbeeldt. Veel kringspelletjes bieden motorische uitdagingen (huppelen, springen, balanceren, samen dansen), maar ook in het sociale gebied valt er genoeg te leren. Afstemmen op je dansmaatje, wachten op je beurt, zorgen dat iedereen aan de beurt komt of wat dacht je van een glansrol pakken in het spel terwijl iedereen naar je kijkt? 

Boven alles is samen zingen en bewegen een grote bron van vreugde voor een kleuter🙂. 
 

 

Februari

 

Wat klinkt daar uit de sneeuw zo fijn?

Het zijn sneeuwklokjes, klokjes klein

Die klingelen in de zonneschijn…

Mensen dansen hand in hand

Lente is weer in het land! 

 

De afgelopen periode hebben we de winter toch nog in volle glorie mogen beleven. ‘Juf, het heeft ijs geregend!’ Vol verwondering wordt de rijp van de bankjes buiten geveegd en geproefd, gekneed, in zakken gestopt…er is zelfs nog sneeuw gevallen! Echt fantastisch om dat te mogen beleven samen met de kinderen.

 

 

We hebben nog weken nagenoten door te zingen, te knutselen, te tekenen over sneeuwpoppen, roodborstjes in de winter, wantjes en mutsen. 

De donkere wintertijd loopt nu op haar einde en het licht komt weer terug. In de tuin hebben we krokussen en sneeuwklokjes gezocht en gevonden (!!), koning winter is verdwenen van de jaartafel en het carnavalsfeest staat voor de deur. Wat een plezier beleven de kinderen aan het verkleden, het dansen en het zingen.

 


December 2022 

Welterusten zeggen de egels

We kruipen lekker in ons hol

Er is geen blaadje meer te vinden

Onze buikjes zitten vol 

Welterusten zeggen ook de bijen

Je ziet ons niet meer in de tuin

Er zijn geen bloemen meer te vinden

Alles is nu dor en bruin

 

Het waren gezellige weken. We hebben genoten van alle eikeltjes, kastanjes en beukennootjes. We hebben ze gepoetst, geteld en verdeeld. We hebben geknutseld en getekend eekhoorns, egels en herfstbomen met dwarrelende blaadjes.

In de kring hebben we wekenlang in het donker met een kaarsje in een lantaarn de Sint Maartenliedjes geoefend. Daarna kwamen de Sint en zijn Pieten en is er uitbundig gedanst, gegymd en gezongen. We hebben pepernoten gebakken en uiteraard ook lekker opgesmikkeld. Er kwam een prachtig klassencadeau en ook nog voor ieder kind een klein cadeautje. Nu, in de adventsperiode maken we elke ochtend de klas donker en steken we de kaarsjes in de adventskrans aan. Elke week wordt het dan een stukje lichter in de klas als er weer een kaarsje bij komt.