VSO 3A

Schooljaar 2023-2024

November
Jongerenraad Zeist
Enige tijd geleden hebben wij als school een bezoek gebracht aan het gemeentehuis in Zeist.
We waren uitgenodigd om  in de raadszaal te zitten en net als de gemeenteraadsleden mochten we debatteren.Deze ochtend kwam ook de jongerenraad ter sprake in de gemeente Zeist.
Naomi en Ahmad uit groep 3A en Emma en Esmee uit groep 4A waren zeer geïnteresseerd.
Deze vier  kanjers hadden zich hiervoor opgegeven. Het is wel een heel erg mooi leerproces en ervaring voor onze leerlingen. De eerste bijeenkomst was op woensdag 8 november in de raadszaal van het gemeentehuis.
We starten om 16.00 uur en de avond eindigt om 19.00 uur met tussendoor een pizza pauze.
De bijeenkomst stond in het teken van de verkiezingen en er waren een aantal gemeenteraadsleden uitgenodigd om bij de bijeenkomst aanwezig te zijn.
De volgende onderwerpen stonden  op de agenda:

Hoe werkt de gemeenteraad?
In gesprek met de gemeenteraadsleden (2 rondes)
Tips & tricks voor het voeren van een debat
Uitwerken van stellingen (voorbereiding op het debat begin volgend jaar)

 De raadszaal was gevuld met 31 jongeren in de leeftijd van 14 tot 20 jaar van de diverse scholen uit Zeist en omstreken.
Na  een eerste kennismaking werden de jongeren in groepjes verdeeld en mochten zij brainstormen en discussiëren over diverse onderwerpen die hen aangaan.
Het is wel een heel erg mooi leerproces en ervaring voor onze leerlingen.
In de volgende vergadering worden de nieuwe leden officieel door de burgemeester beëdigd. Ouders/verzorgers zijn dan ook van harte welkom.
Moe maar voldaan keerde dan ook iedereen weer huiswaarts.

Oktober

Dit jaar was het weer Michaëlsfeest op de VSO Meerklank, wij, de 3a, hebben samen met andere klassen de draak geknutseld, aangepast, liederen en een toneelstuk geoefend… een feest dus voor iedereen en van iedereen.

We vieren het Michaëlsfeest, maar we geven vooral aandacht aan de middeleeuwse legende van Joris en de Draak. Joris was een dappere ridder, die een monsterlijke draak versloeg. Hij redde daarmee ook nog het leven van een prinses, die aan de draak geofferd zou worden. Joris, geen engel maar een mens zoals wij allemaal, verbeeldt hier de moed die we nodig hebben om het slechte en je eigen angst te bestrijden.

 

Kalmte kan je redden

Moed kun je verzamelen

Hulp mag je vragen

Kracht kun je krijgen

 

Oudere kinderen zullen begrijpen dat er een diepere laag is, en dat de draak niet zozeer een monsterlijk ondier is, maar eerder symbool staat voor de eigen angsten en twijfels en ook voor het kwaad in de wereld. De kinderen begrijpen door zang en spel begrijpen dat je moed nodig hebt om het kwaad dat je om je heen ziet, te bestrijden en je eigen angsten te overwinnen.

 

Je hebt er moed voor nodig om jezelf onder ogen te zien en er wat aan te doen. Zo gezien is het Michaëlsfeest een mogelijkheid voor bezinning. Je  kunt je afvragen: “Wie ben ik? En welke rol wil ik in de wereld spelen?” Het feest gaat dus in essentie over je eigen identiteit, en hoe je die vormgeeft.

 

 

Schooljaar 2022-2023
Juli

Schilderen bij het Community -Art project in Maarssen.

Donderdag 1 juni hebben leerlingen van 3 en 4A bij het sectorvak HAT (Hout/ arbeidsmatig werk en techniek) geschilderd in de fietstunnel in Maarssen. Deze lelijke tunnel wordt opgeknapt door een kunstwerk waar de hele buurt bij kan helpen! Er is hard gewerkt en flink veel werk verzet! De leerlingen zijn met verfrollers aan de slag gegaan en er zijn kleinere vlakken ingekleurd. Ook is er een leerling die zijn eigen kunstwerk gemaakt heeft. Prachtig om te zien hoeveel de midden- bovenbouwleerlingen al geleerd hebben op het VSO. 

Bij het Community project wordt een lelijke tunnel versierd met schilderwerk onder begeleiding van een kunstenaar. Hier kan jong en oud bij helpen. Lees meer in het artikel van RTV- Utrecht.

https://www.rtvutrecht.nl/nieuws/3584995/dankzij-iris-wordt-deze-lelijke-maarssense-tunnel-een-kleurrijk-kunstwerk-en-iedereen-mag-helpen

 

Februari
Vlieg met me mee… Bij de constructielessen wordt er veel aan de hand van een voorbeeld gebouwd. Maar wat als je iets wil maken waar geen voorbeeld met stappenplan van is?  Dan ga je zelf aan de gang! Meester Victor is met Talatcan en Tom uit 2a aan het rekenen en meten geweest en samen hebben ze het eerste vliegtuig dat ooit echt gevlogen heeft, nagemaakt.

Het was het vliegtuig van de gebroeders Wright.

Na wat passen en meten - maar vooral vaak dingen uithalen omdat het toch anders moest, zag het resultaat er zo uit: Een resultaat om trots op te zijn!December 2022
We hebben met 3A een een deel van 4A de Zeister kerstpakketten ingepakt. De hele klas is omgebouwd tot een lopende band. Zo kunnen we arbeidsmatig werken en zijn we ervan verzekerd dat elk pakket goed gevuld is!  We hebben de hele ochtend hard gewerkt met elkaar en totaal 75 kerstpakketten, gevouwen en gevuld. In dit kerstpakket zitten allemaal zelfgemaakte producten, onder anderen een kaars van VSO Meerklank en lekkers van Reinaerde.  De leerlingen hebben super goed gewerkt en voor 12 uur waren alle kerstpakketten al ingepakt. De leerlingen hebben stuk voor stuk zich ingezet en waren ook flink moe daarna. Het was erg fijn dat ieder zo zijn steentje bijdraagt!