VSO 3A

Terugblik op schooljaar 2016-2017

Thema oneindigheid: het heelal

In de maanden januari en februari stond het thema oneindigheid centraal in het VSO. In VSO 2 hebben we een reis door ruimte en tijd gemaakt ofwel een stukje heelal verkend. Op 23 februari sloten we het thema af met een bezoek aan Sonnenborgh in Utrecht. Sonnenborgh is een museum en sterrenwacht.

C:\Users\Marielaura\Pictures\000\20170223_110302.jpg

We vertrokken naar de bushalte en bij het busstation hebben we de bus naar Utrecht genomen. Ieder kreeg een OV chipkaart en kon zo zelf in- en uitchecken. We stapten uit bij de Stadschouwburg en zijn via het park naar Sonnenborgh gewandeld.C:\Users\Marielaura\Pictures\000\20170223_125519.jpg

Daar aangekomen kregen we informatie en een rondleiding van Lise. Zij nam ons eerst mee naar de collegezaal. Daar vertelde ze het één en ander over ons sterrenstelsel.C:\Users\Marielaura\Pictures\000\IMG-20170223-WA0000.jpgC:\Users\Marielaura\Pictures\000\collegezaal.jpg

De leerlingen hadden veel onthouden van de lessen! En daarbij hadden de leerlingen ook nog vragen meegenomen om daar te stellen en dat deden ze ook.

Na de collegezaal hebben we een stuk meteoriet bekeken en gezien dat deze magnetisch is, met een magneet konden we dat voelen. In de bibliotheek konden we een eigen planeet bedenken en vormgeven op papier. Natuurlijk hebben we eerst al besproken wat er nodig is voor de mens om op een planeet te kunnen leven.

In het Planetarium kregen we de sterrenhemel te zien. We gingen terug in de tijd en we keken alvast vooruit in de tijd wat er komende nacht aan de hemel zou staan. We zagen hoe alles gedurende de nachten en dagen aan de hemel draait. Ook de sterrenbeelden kwamen aan bod.

Tot slot zijn we naar de grote telescoop geweest. Daar zagen we hoe het dak open kon en de C:\Users\Marielaura\Pictures\000\20170223_133534.jpg

Koepel van het gebouw kon draaien.

Daarna mocht iedereen door de grote telescoop kijken. Helaas was het bewolkt en geen nacht. We konden wel een toren van dichtbij zien die, als we daarna met het blote oog keken, heel ver weg stond.


De eerste schoolweken voorbij gevlogen. Wij zijn een middenbouwgroep en daar horen ook interne stages bij. Een paar middenbouwers hebben ook vorig jaar interne stage gedaan. Maar degenen die vorig jaar nog in de onderbouw zaten doen de interne stage voor het eerst dit jaar en daar zijn ze enthousiast over!

In oktober hebben we gewerkt aan het thema van de kinderboekenweek ‘Voor altijd jong’.

De leerlingen hebben zich verkleed als opa en oma en zijn op de foto gegaan. We lezen we nu aan het eind van de schooldag voor uit het boek ‘Sammie en opa’. Ook hebben we met de taalles geoefend in het rijmen en maken van gedichten. Klassikaal hebben we een gedicht gemaakt, waarbij ieder zijn aandeel heeft geleverd en daarna mocht ieder zelf en sommigen in tweetallen een gedicht maken.

Deze gedichten dragen ze ook voor op de afsluiting van de kinderboekenweek op vrijdag 14 oktober. Dan laten alle groepen op het VSO aan elkaar zien of vertellen ze aan elkaar wat ze met het thema gedaan hebben.

Oud is jong en G.E.K. (geleerd en knap)

Mijn opa is oud
En heel erg stout
Mijn oma is ook stout
En ze maakt een fout
Mijn opa en oma vinden elkaar heel lief
En schrijven elke dag een liefdesbrief
Ze zijn ook heel sportief
Ze gaan niet meer naar school
Maar ze spelen goed viool
Zij hebben een parkiet
Alleen dat biefstuk hebben ze nog niet
Want dat is wel lekker bij het glaasje bier
En ze drinken het met plezier
Dan komt er een dier
En dat is een mier
Opa en oma hebben geen paard
Ze hebben wel een staart
En daarna eten ze een taart
Mijn opa heeft een lange baard
Mijn opa kan heel goed fietsen
Mijn oma kan goed bietsen
Mijn opa heeft verschillende sokken aan
Ze kunnen goed op hun handen staan
Vooral als ze naar de winkel gaan

Laura Merlini