Groep 4 (oranje)

Nieuws uit de klas van de oranje groep

Wij zijn dit jaar bezig met de seizoenen. Nu is het herfst. We weten al veel van de herfst en leren steeds nieuwe dingen erbij. Ook zingen we liedjes over de herfst, komen er in onze leesles woorden van de herfst aanbod, knutselen we over de herfst of met herfstmateriaal én rekenen we met herfstblaadjes en nootjes.

We weten al een paar verschillen tussen de herfst en de andere seizoenen. In de herfst wordt het wat kouder; je kunt niet meer met je korte broek en sandalen aan naar school. Iedereen draagt nu een lange broek of legging aan naar school en iedereen draagt een (dikke) jas. Het is ’s morgens soms flink koud. Gelukkig laat het zonnetje zich dit jaar iets vaker zien zodat we lekker buiten kunnen zijn.

Met de hele oranje groep hebben we een herfst wandeling gemaakt. We hadden hierbij de opdracht om verschillende blaadjes te zoeken en verschillende vruchten en zaden. In de klas gaan we hier verder mee werken. We gaan de verschillen en de overeenkomsten bekijken. De blaadjes hebben verschillende kleuren, vormen, randen, afmetingen. Maar er zijn natuurlijk ook blaadjes van dezelfde boom.
Bij de vruchten en zaden zijn we er al achter gekomen dat je vruchten vaak kunt eten en dat er noten zijn die we kunnen eten. De kinderen willen ze best verzamelen om ze dan later lekker op te snoepen.

Bij het rekenen oefenen wij met het verdelen van de blaadjes die uit de boom zijn gevallen. We weten dat er een verschil is tussen splitsen en eerlijk verdelen. Vier blaadjes kun je op veel verschillende manieren in twee groepjes splitsen maar er is maar één manier waarop het eerlijk verdeeld is; dan krijgt ieder groepje twee blaadjes. We oefenen ook met erbij en eraf; de eekhoorn verzamelt nootjes (er komen erbij) maar als hij trek heeft peuzelt hij er een paar op (er gaan ervan af) daarna gaat hij weer opzoek naar meer nootjes. Elke keer kijken we hoeveel er meer of minder zijn en tellen we hoeveel nootjes er nu zijn.

Zo leren we in de oranje groep meer van, en in het teken van, het herfst seizoen.
  

 Groeten van de Oranje groep!