VSO 2A

Schooljaar 2024-2025

April

Elke dinsdag wordt er door de helft van de groep boodschappen gedaan en woensdag kookt diezelfde groep met elkaar. De andere helft heeft dan begrijpend lezen in de klas. 
In onze klas mag niet iedereen alles eten. Er zijn mensen die eten halal, of zijn allergisch voor noten of tomaat. Gelukkig mag wel iedereen gluten!
Boodschappen doen, leren omgaan met budget, het volgen van een recept voor onze klas zijn dit allemaal mooie dingen om te leren op het pad van zelfstandigheid. Als we in de supermarkt zijn, zien we zoveel dingen die we ook willen hebben maar we weten: met dit geld mogen we alleen zaken kopen die voor de klassenmaaltijd zijn. Soms is een aanbieding kopen dan wel handig. We eten een maand lang hetzelfde, zodat we het recept goed leren kennen. Deze maand is dat pasta pesto. De pesto maken we zelf, wist je dat dat gemaakt was van basilicumblaadjes? En er zitten dus ook nootjes in, dat wist niet iedereen. Voor de noten-allergie leerling maken we het dan iets anders, zodat we wel met z’n allen kunnen eten. We nemen op woensdag minder lunch mee zodat we ons eigen gemaakte eten kunnen eten. In het begin wilde niet iedereen eten, maar nu vragen sommigen zelfs om een tweede bord! Dus als je een keer langs wilt komen, kom dan vooral op woensdag na 12 u en wees hongerig, dan kun je komen proeven!

Februari

Op woensdag wordt klas 2A in twee groepen gedeeld. De ene helft kookt en de andere helft krijgt begrijpend lezen. Per maand bereiden we vier woensdagen hetzelfde en eten we ons werk ten slotte met smaak op. In januari maakten we een broodje gezond. Als je vier keer iets maakt, gaat het steeds beter. De eerste keer vergaten we bijvoorbeeld dat de oven voorverwarmtijd nodig had. Verschillende kinderen mogen iets niet eten in onze klas, bijvoorbeeld tomaat/noten of rundvlees of eten alleen halal, daar hebben we rekening mee te houden. Het lukt ons elke keer om iets te maken waarvan iedereen mee kan eten. In februari zijn dit pannenkoeken. Die zijn nootvrij, er zit geen tomaat in en het is halal, perfect dus! We maken een grote stapel en wat we overhouden, delen we uit aan juffen buiten onze klas, die zijn vaak erg blij!

Met Nieuwsbegrip of Weerwoord gaat het vaak over een thema dat nu speelt in het nieuws. Het wordt uitgebreid uitgelegd en zelfs het Jeugdjournaal maakt er een speciale uitzending over. Dan krijgen we bijvoorbeeld luistervragen en moeten we tijdens het Jeugdjournaal extra opletten op onze vraag. De roofoverval in Assen vonden we wel bijzonder. We wisten niet dat de gouden helm zo belangrijk was voor het land Roemenië. Het is voor hen wat voor ons de Nachtwacht is, tja, die willen we ook echt niet kwijt!

 

December

Het koken begint bij ons steeds beter te lopen. Vonden veel leerlingen het in het begin van het jaar maar wat spannend in zo’n grote keuken te werken, nu zijn ze blij als ze die week in het kookclubje zitten. Op dinsdag worden de ingrediënten gehaald, op woensdag wordt er gekookt. De regel is dat iedereen ten minste twee happen eet. Zo leer je nieuwe smaken ontdekken. In september was dat nog echt een opgave, maar zien eten doet eten, dus nu eet bijna iedereen zijn of haar bord leeg! Naast het koken zijn we ook een creatieve klas. In de Kerstperiode leerden we hoe we een kaars met vlam konden tekenen.

 

Oktober

Deze klas bestaat uit elf leerlingen, waarvan zeven elkaar al kenden uit klas 1. Als juffen verbazen we ons er over hoe snel dit tot een nieuwe groep versmolt, mooi proces om te aanschouwen. 

Deze dagen zijn we veel buiten te vinden. Van paddenstoelenbingo tot bladeren zoeken en van de daily mile rennen tot kastanjes rapen: we boffen maar dat onze school vlakbij het bos staat. Na de buitentijd zijn we klaar voor werk binnen. Veel leerlingen gebruiken whatsapp met elkaar en dat gaat niet altijd even soepel. Als juffen besluiten we dit middels theater uit te spelen en sturen we elkaar berichten die we luidop lezen terwijl we ze typen en terwijl we ze ontvangen. De klas ziet goed waar het misgaat en geeft aanwijzingen hoe dan wel. We hopen zo meer bewustzijn te creëren en vaardigheden aan te leren om op een positieve manier digitaal met elkaar om te gaan.

Schooljaar 2023-2024

Juli

Jarig in het onderwijs
Jarig zijn als leerkracht is leuk. De leerlingen komen met mooie persoonlijke wensen en tekeningen. Ze verbazen zich erover hoe vreselijk oud je bent (en bedankt…) Als kers op de taart mag je eindelijk zelf eens trakteren. Want er komen wat traktaties langs als je leerkracht bent: taart, chips, koeken, drop en ander snoep.
Wat doe je dan terug als leerkracht? Dit jaar hebben we in 2a een ijsbuffet georganiseerd. Chantal en Victor vierden samen hun verjaardag en lieten de leerlingen heerlijk meegenieten. We hadden verschillende soorten ijs gekocht, dessertsauzen, versieringen als smarties en hartjes, gemalen bastognekoek en natuurlijk… slagroom!!
De leerlingen mochten zelf hun kunstwerk samenstellen. Wat doe je onderin, wat komt erop, hoe ziet het er uiteindelijk uit? 
Al met al werden het prachtige en zeer smakelijke kunstwerken. 
En toen het op was… was er nog ijs over!  De tweede ronde!