Kleuters

Het verkleedrek

Sinds een paar weken hebben we een nieuw verkleedrek in de klas. De groep wordt nu dagelijks bevolkt met prinsessen en een toverfee die rond danst met haar toverstafje.
De kinderen op het hobbelpaard of met het paard op een stok, bekijken zichzelf uitgebreid voor de spiegel en zijn tevreden met wat ze zien.
Een glinster sjaaltje behoort toe aan de schone prins.
En het kan zomaar gebeuren dat de roze prinses met haar regenboogtasje de kinderwagen rondrijdt waarin de pasgeboren baby giraf ligt te slapen.
In de keuken wordt ondertussen pizza gebakken en aan het kleine tafeltje drinken 3 kinderen gemoedelijk een kopje thee uit minikopjes.
Meerdere pedagogen hebben het grote belang van vrij spel beschreven. Kinderen oefenen ontspannen vanuit plezier allerlei rollen en leren met elkaar om te gaan. Wat in spel geleerd wordt, gaat mee het verdere leven in.

 

Elly van Duijn


Levenslessen voor de kleuters van de roze groep!

door Elly van Duijn

 

‘Als je elkaar gaat begrijpen’ van de roze groep 
De 4-jarigen van vorig jaar zijn bijna allemaal 5 jaar geworden en enorm gegroeid in de grote vakantie. Wat is het verschil toch groot in zo een korte tijd.
Vorig jaar spraken er een paar kinderen in de groep. Ze waren er wat verlegen in en spraken niet makkelijk hardop. En nu klinken de woorden ons om de oren. De klassenkabouter wordt echt wakker geroepen en moet wel uit zijn bedje komen.
De gebeurtenissen onderweg naar school, de boterhammen en het fruit, de familieleden op een rij, van alles komt nu voorbij.
De kinderen kunnen zich met woorden en gebaren steeds beter verstaanbaar maken. Ze durven te zeggen wat ze willen en gebruiken hun taal om met ons en met elkaar te praten. Ze genieten ervan als een liedje gaat over harde wind die WOEI WOEI alles heen en weer doet gaan.
Wat een plezier dat alle kinderen zichtbaar worden en zichtbaar durven te zijn.
Het mooie is dat ze elkaar erin aansteken en van elkaar leren.
Het fijne ervan is dat pijnlijke lichaamstaal, zoals duwen, overbodig is geworden.
Het versterkt het samenspel in de groep en het samenzijn met elkaar verloopt harmonieuzer.
En bovenal is het vermogen te communiceren de basis voor al het leren in de toekomst.
Het allermooiste is dat de allerjongste ook al klankgesprekken met ons voert. Dat belooft veel goeds.