Vrije tijd en sport

Ook voor kinderen met een beperking is vrijetijdsbesteding en sport zeer waardevol. Als het om sport gaat, vanwege de extra beweging, maar ook uit sociaal oogpunt is het belangrijk dat kinderen activiteiten buitenshuis hebben.

Onze schoolmaatschappelijk werker – Jacqueline Zandt –  kan met u meedenken en u informeren. Zij is bereikbaar via e-mail: Jzandt@mee-ugv.nl


logo_sportfondsSporten voor minima

Alle kinderen moeten kunnen sporten! Het Jeugdsportfonds geeft sportkansen aan kinderen en jongeren uit gezinnen waar onvoldoende geld is om lid te worden van een sportvereniging. Het Jeugdsportfonds betaalt dan de contributie en in bepaalde gevallen de sportattributen.
Aanvragen kan alleen via een leerkracht.

Lees meer »


u-pas_logo_mainU-pas is een gratis meedoen-pas

Mensen met een laag inkomen in Utrecht, De Bilt, Houten, IJsselstein en Stichtse Vecht kunnen een U-pas aanvragen. Met de U-pas kan het hele gezin meedoen aan sportieve en culturele activiteiten. Ook zijn er bijdragen voor de schoolkosten van uw kind.
Op 1 juli  begint het nieuwe U-pasjaar. Deze kan worden aangevraagd voor het kamp dat gehouden wordt op het VSO.

Lees meer »


griftensteinNaschoolse activiteiten: Zorgboerderij Griftenstein

Beste ouders,

Wat leuk dat wij ons mogen voorstellen. Via deze manier wil ik ieder van harte welkom heten op zorgboerderij Griftenstein & Zorg. Wij zijn tweeënhalf jaar geleden gestart en hebben sindsdien een aantal leuke zorgmodules op de markt gezet voor kinderen, pubers en jong volwassenen met een ontwikkelingsachterstand en gedragsproblematiek.

Wij zijn gelokaliseerd op een paardenpensionstal en werken met een gedreven en enthousiast team. Eén van onze speerpunten is bewegen! Dit komt in alle zorgmodules terug.

De zorgmodules die we bieden zijn:

 • Actieve dagbesteding voor volwassenen (de uitstromers)
  Met een gezellige groep jonge mensen zorgen we dat de paarden van de paardenpension Stal Griftenstein er schoon en verzorgd bij staan. Naast het verzorgen van de paarden bieden we nog meer. Zo zijn er in de middag afwisselende activiteiten.
  Er is een beweegprogramma onder begeleiding van een fysiotherapeut en een bewegingsagoog stagiair. Met dit programma krijgt iedereen een beweegprogramma op maat aangeboden. Dit is gericht op je conditie, kracht, balans en coördinatie. Dit doe je individueel of gezellig in de groep.
  Eén keer per week komt er een paardeninstructrice die je individueel meeneemt naar één van de paarden en je leert hoe je het beste met het paard kan omgaan. Dit gebeurt vaak ernaast en af en toe er zelfs even op. Ook koken we voor de paardeneigenaren die na hun werk het paard komen verzorgen en kan je oude meubeltjes opknappen voor de verkoop.
 • Naschoolse behandeling (vanaf 8 jaar)
  Twee middagen per week zijn er een zestal kinderen welkom met gedrags- en/of ontwikkelingsproblemen. Kinderen waarbij het thuis of op school soms moeizaam verloopt. Middels een beweegprogramma, een paardenprogramma en persoonlijke opdrachten geven we de kinderen de ruimte om zich te ontwikkelen en spelenderwijs om te leren gaan met opvoedingssituaties, regels, structuur en emoties.
  Bekijk de folder >>
 • Vrijetijdsbesteding op zaterdag (vanaf 8 jaar)
  En om de week op zaterdag (vanaf eind mei verwachten we naar elke zaterdag te gaan) komt er een gezellige groep kinderen/tieners met een beperking. Middels koken, een individueel paardenprogramma, een sportprogramma, therapie met honden en gezellig samenzijn bieden we een fijne plek voor vrijetijdsbesteding.
  Onderstaande twee zorgmodules zijn op dit moment in ontwikkeling. Met de logeerweekenden willen we eind mei begin juli starten en met de vakantieopvang in de zomervakantie (we zijn nog op zoek naar een leuke begeleiders ;-).
  Bekijk de folder >>[volgt]
 • Logeerweekenden
  – Enerzijds is ontwikkeld voor tieners die moeite hebben met het opdoen van sociale contacten en het aangaan van vriendschappen. Daarnaast zullen de kinderen werken naar zelfstandigheid. Zelf aankleden, tafeldekken, koken, plannen en organiseren. De tieners zullen gekoppeld worden aan elkaar en de vriendschappen zullen ondersteund worden. Te denken valt aan kinderen met syndroom van Down. Hier kan gebruik van worden gemaakt vanaf 13 jaar.
  – Anderzijds is het ontlasten van het gezin/respijtzorg ook een indicatie om je kinderen op te geven voor de logeerweekenden. Hier zullen kinderen spelenderwijs leren om te gaan met opvoedsituaties, regels, structuur en emoties (volgens het oplossingsgericht werken model). Te denken valt aan kinderen met autisme. Hier kan gebruikt van worden gemaakt vanaf 9 jaar.
 • Vakantieopvang
  In de zomervakantie zijn kinderen 1 tot 3 dagen welkom voor een leuke en gezellige dag. Dit zal vooral in lijn liggen van de vrijetijdsbesteding met wellicht wat meer creativiteit.

Bent u nieuwsgierig geworden en wilt u graag meer informatie dan kunt u ons altijd bellen of mailen, ook hebben de IB’ers folders klaar liggen.

Suzanne Baan, telefoon 06-45132406
info@griftensteinenzorg.nl
www.griftensteinenzorg.nl


Sport en spel

Motorische ontwikkeling voor kids met een achterstand
Sport en Spel is voor kinderen van 5 tot 10 jaar, die het leuk vinden om te bewegen. Doelgroep: kids die speciaal onderwijs volgen en bij het gymmen hulp, goed overzicht en sportieve uitdaging nodig hebben.

Ga naar de flyer sport en spel


Special Heroes!

Special Heroes biedt kinderen met een beperking de gelegenheid om kennis te maken met verschillende sporten. Doel is om kinderen blijvend te laten sporten bij een sportvereniging.

Per sport worden 4 clinics (4 trainingen) gehouden. Bij de laatste training wordt u als ouders uitgenodigd. U krijgt dan ook informatie over de sportvereniging.tennis_SO

De leerlingen van VSO Baarnseweg gaan het komend jaar met korfbal en badminton kennismaken.

Overzicht sportaanbieders

Verenigingen waar Meerklank-kinderen terecht kunnen vindt u op deze website: www.sportservicezeist.nl/aangepast-sporten/special-heroes.

Sportservice Zeist – Tobias Wijnmaalen – coördineert Special Heroes en ondersteunt kinderen en hun ouders/verzorgers bij het zoeken naar een passende sport. Vanuit Meerklank is Ineke Meerhoff, de fysiotherapeut en sportleraar, betrokken. Heeft u vragen over Special Heroes of het sporten neem dan a.u.b. contact op met Ineke, e-mail: inekemeerhoff@wereldkidz.nl

Lees meer over Special heroes


Dansen

Veel van onze kinderen houden van muziek en dansen graag. Er zijn verschillende mogelijkheden om hier iets mee te doen.

Waar kunt u terecht?

My Motion Dansstudio’s
Jutfaseweg 224
Utrecht
www.mymotion.nl

My motion biedt op dinsdagavond een speciale dansles voor verstandelijk beperkten! Er wordt gedanst op diverse nummers van Kus, K3, Chipz, De Leeuwenkoning, Disney films en nog veel meer. De zaal waarin ze dansen is een professionele studio met spiegels en een discolamp. Dit is op zich al een beleving voor onze kinderen. Er wordt ook regelmatig met attributen gedanst, zoals bijvoorbeeld pompoenen, bezems en knuffels. Aanwezigheid van familie bij de les is geen enkel probleem.

Jongelui in actie!

Heerlijk dansen! door de moeder van Isabel (SO)
“Isabel vertelt met een trotse glimlach dat ze op dansles zit! Met veel plezier gaat ze nu elke dinsdagmiddag naar my motion. Twee deskundige en enthousiaste leraressen geven de les. Isabel heeft nu gedanst op liedjes van K3, kinderen voor kinderen, het junior songfestival enz. Leuke liedjes van nu dus, en thuis laat Isabel na het eten nog een keer de leidjes op YouTube opzoeken en doet ze het dansje nogmaals aan ons voor. Nou ja, dansje.. Ze springt, beweegt en doet wat ze kan. En dat is goed bij deze dansles. Of je nu netjes een pasje na kunt doen of liever een rondedansje maakt. Dus kan Isabel genieten van de muziek, bewegen en doen wat ze leuk vindt.”

De Paraplu
Laan van Eikenstein 2
Zeist
www.deparapluzeist.nl

Je kunt niet dansen maar wil het graag leren?  Iedere dinsdag wordt er bij De Paraplu gedanst op heerlijke muziek en met een gezellige dansleraar. Vanaf 16 jaar.


Paardrijden

Paardrijden is meer dan een leuke, sportieve bezigheid. Het houdt de conditie op peil maar is daarnaast ook een vorm van therapie. Hoewel wetenschappelijk onderzoek nog in de kinderschoenen staat, wijst de praktijk uit dat paardrijden helpt bij:
•    verbetering van balans, evenwicht en coördinatie
•    spierversterking en conditieverbetering ontspanning van spieren, ook bij spasticiteit
•    vermindering van obstipatie, verbetering van de stofwisseling
•    loskomen van slijm bij longaandoeningen
•    vergroten van zelfvertrouwen en verbeteren van sociaal contact en gedrag

Leonie rijdt heel graag paard door Karen Kamperman

“Sinds 2 jaar rijden elke zaterdag onze dochters Stella en Leonie op een paard bij de Maxima Manege. Deze manege ligt op het terrein van Reinaerde in Den Dolder en is gespecialiseerd in het geven van rijlessen aan verstandelijk en/of lichamelijk beperkte kinderen en volwassenen. Ook de paarden zijn bij uitstek geschikt voor deze groep. Elke week is het weer genieten, voor de kinderen maar zeker ook voor ons. Voor Leonie, die op school zit bij de Meerklank, is het zowel inspannend als ontspannend. Zij rijdt in een gemengde groep. Haar houding en dierenliefde zijn er enorm op vooruitgegaan.”

Waar kunt u terecht?

Prinses Máxima Manege (Reinaerde), paardrijden, huifbedrijden, menritten
Dolderseweg 170 3734 BP Den Dolder,
Meer informatie: www.prinsesmaximamanege.nl


Stichting Ariane de Ranitz in Groenekan bij de manege Stal van Brenk, Voordorpsedijk 29. Op maandag, dinsdag en woensdag. Meer informatie: www.arianederanitz.nl

Stichting Ariane de Ranitz geeft al meer dan 50 jaar paardrijden-op-maat aan kinderen, jongeren en volwassenen met uiteenlopende beperkingen zoals verstandelijk, fysiek en/ of autistisch spectrum stoornis, ADD, ADHD en PDD-NOSOf bij gezondheidsklachten, om te ontspannen of juist voor het inspannen.  

Plezier, veiligheid en een actieve, verantwoorde manier van bewegen staat voorop. We werken met ervaren IPG opgeleide instructeurs, aangepaste zadels en teugels en zo nodig een fysiotherapeut. Er zijn vrijwilligers die voor en na de les helpen en tijdens de les kunnen meelopen. Dit maakt dat onze ruiters net die extra steun en stimulans krijgen waardoor verantwoord paardrijden (weer) mogelijk is.


Kom langs tijdens de lessen of doe een (gratis) proefles. 
Contact en meer informatie: Instructrice Judith Vollaard op mobiel 06 48 91 60 26 of email naar info@arianederanitz.nl.                                                                                                                      

 


G-hockey

Bij G-hockey is het motto: ‘gewoon wat gewoon kan, speciaal wat speciaal moet’.
Het doel van G-hockey is om spelenderwijs tijdens de training de basisvaardigheden van hockey aan te leren. De normale regels en technieken worden, indien nodig, aangepast aan de individuele mogelijkheden en behoeften schaerweijdevan de spelers. Spelenderwijs wordt er gewerkt aan concentratie en oog-handcoördinatie. Alles is er verder op gericht de spelers binnen hun mogelijkheden plezier in sport te laten ervaren.

De stick is voor veel kinderen een prettig hulpmiddel om te voorkomen dat er geen lichamelijk contact is met andere spelers. De basisvaardigheden zijn snel aan te leren zodat een kind dat start als snel met anderen kan meedoen. Kinderen die dat leuk vinden kunnen meedoen aan toernooitjes en competitie spelen.

“G-hockey is schot in de roos”, door de moeder van Olivier

“Sinds enkele jaren zit Olivier op G-hockey bij SV Kampong in Utrecht en wij zijn heel enthousiast! Olivier beweegt niet zoveel omdat hij dagelijks in een busje zit. En hij kan eindeloos eten, met alle gevolgen van dien …
Toen we begonnen was ik bang dat hij niet eens op het veld zou blijven … Maar Olivier doet tot onze verbazing gewoon mee. Elke zaterdag gaat hij met plezier – en wij dus ook – op pad en oefent vol overgave. Het heeft 
wel lang geduurd voordat hij het ‘partijtje’ aan het eind een beetje begreep – welke kant moest ik ook alweer op …? – maar het gaat elk jaar beter. Het aantal trainers varieert van 1 op 1 tot 3. Dat is belangrijk bij een kind met zo’n laag concentratievermogen. Ik merk steeds meer dat Olivier ook trots is op het feit dat hij zijn ‘eigen’ hockey heeft, net als zijn grote broer. Bijkomend voordeel, je staat met andere G-ouders langs de lijn. Zo wissel je tussen de bedrijven door ervaringen uit en hoor je nog eens wat uit zorgland. Kortom: G-hockey is voor ons een schot in de roos.”

Up date september 2014: Olivier gaat competitie spelen! Wie had dat ooit gedacht …

Waar kunt u terecht?

Sportvereniging Schaerweijde, G-hockey
Schaerweijde Krakelingweg 5 in ZEIST.
Meer informatie: www.schaerweijde.nl

SV Kampong, G- en LG-hockey
Laan van Maarschalkerweerd 2 in UTRECHT.
Meer informatie: www.kampong.nl, tel. (030) 6570957 of e-mail naar g.hockey@kampong.nl

Kampong_filmpje


Meer ervaringsverhalen?

We zijn op zoek naar meer ervaringen van leerlingen met activiteiten als scouting, korfbal, judo … Heeft u / uw kind een positieve ervaring met één van deze activiteiten of wellicht een andere? Stuur ons a.u.b. uw verhaal! Het adres is: infomeerklank@wereldkidz.nl


MEEbutton_MEE

Informatie over vrije tijd, sport en recreatie kunt u ook vinden op de website van MEE Utrecht, Gooi & Vecht. U vindt daar onder meer een digitale vrijetijdsgids.
Ga naar de website 


Activiteitencentra

De Wilg
de wilgDe Wilg is een vrijetijdsorganisatie voor mensen met een verstandelijke beperking in Utrecht en omgeving. Wekelijks bieden zij een heel divers activiteitenaanbod, zowel overdag als ‘s avonds en ook in het weekend. Deze activiteiten worden begeleid door een grote groep vrijwilligers. 
Ga naar de website ►


De Paraplu
De Paraplu verzorgt activiteiten voor jongeren vanaf 16 jaar waarbij je op een ontspannen manier en in een gezellige sfeer iets kunt leren en waarbij je vaardigheden ontwikkelt die altijd van pas kunnen komen. Een bijkomend voordeel is, dat je nieuwe contacten kunt leggen en dat er nieuwe vriendschappen kunnen ontstaan.
De activiteiten vinden plaats op de dinsdag- en donderdagavond in de school van Praktijkonderwijs Zeist, Laan van Eikenstein 2 in Zeist.
Ga naar de website 


MeanderOmnium
peppelIn ‘De Peppel’ (Montaubanstraat 106, Zeist) komen twee keer per maand verstandelijk beperkten bij elkaar (2e en 4e woensdag). Om elkaar te ontmoeten en verschillende activiteiten te doen, van 19.30 tot 21.30 uur. Denk hierbij aan een karaoke-avond, een vossenjacht, creativiteiten, het vieren van Sinterklaas en Kerst en aan het eind van het seizoen is het steevast pannenkoeken eten!
Ga naar de website ►


Eetcafé Hakunamatata in Maarn
Eens per twee weken komen verstandelijk beperkten bij elkaar onder toezicht van een groep vrijwilligers. Zij eten en drinken met elkaar en doen leuke activiteiten. Zo is er een knutselavond, Spelletjesavond, playback-, zang - en dansavond, BBQ, zangers etc.
Voor meer informatie, zie de informatiebrochure.