VSO 1/2B

Schooljaar 2021-2022 April 2022

We hebben het in de thema-periode-lessen over de maan gehad. De maan die het zonlicht weerspiegelt. Als de aarde daar tussen komt zien we de sikkel. 

Met een lampje, een ronde spiegel en een kartonnen schijf hebben we dit op het plafond “getoverd”. En ja hoor, na wat experimenteren, lukte het zowaar, en kregen we een mooi sikkeltje (of sukkeltje zoals iemand enthousiast riep)

We hebben dit ook getekend en maken er een “draaiplaat” van.

Omdat dit in de week voor Pasen was, en het tegelijkertijd voor weer andere leerlingen ramadan was en beiden te maken hebben met de wassende maan, hebben we dit gekoppeld aan het verhaal van het haasje en de maan. En zowaar: toen we de maan in de weekopening weer op het plafond tevoorschijn toverden, verscheen ook daar het haasje in de maan. 

Het was voor veel leerlingen een eye-opener dat de maan er niet altijd hetzelfde uitziet, maar iedere maand groeit en weer afneemt volgens vast ritme. Heel leuk omdat met elkaar te ontdekken.

Oktober 2021

De herfst is het jaargetijde van oogsten en verzamelen. Zowel voor mensen als dieren. Dat was dan ook het thema van onze lessen tussen zomer- en herfstvakantie.

We oogsten de druiven uit ons klassentuintje en hebben het uitgebreid over zonnebloemen en maïs gehad. Zo hebben we ook  in de kookles maisbroodjes gebakken. Twee versies waarvan één gluten- en lactosevrij. Dat was flink kneden want deeg van maismeel is vrij zwaar. Maar… het was lekker en natuurlijk prachtig geel van kleur. We hebben het er over gehad dat maismeel zo mooi zonne-geel is, omdat de maisplant de hele zomer zon en warmte heeft verzameld.

De verwerking was een feestje: Brood bakken, popcorn maken, vetbollen maken en pinda’s rijgen.

Wij hebben een mooie wintervoorraad, en daar kunnen de vogels ook mooi van profiteren!