Cursussen

Cursussen via MEE en gemeenten …

Welke cursussen waar starten kunt u op de websites van MEE en uw gemeente lezen.

Lees meer over cursussen op de website van MEE regio Utrecht 

Logeren om verschillende redenen

Zorg en opvoeding van een kind met een beperking is intensief en kan ten koste gaan van het gezinsleven. Van tijd tot tijd logeren in een logeerhuis kan u (en uw gezinsleden) de nodige ruimte geven om op adem te komen én uw kind een nieuwe gelegenheid bieden om sociale contacten op te doen.

De meest voorkomende typen logeeropvang zijn:

  • Logeren bij een zorginstelling voor verstandelijk beperkten
  • Logeren via een particulier initiatief
  • Logeren op een zorg- of logeerboerderij
  • Logeren bij een gast- of logeergezin

Handige adressen

Autisme – Advieslijn Nederlandse Vereniging voor Autisme

Voor kinderen met autisme kunt u adressen opvragen bij de Informatie- en Advieslijn van de Nederlandse Vereniging voor Autisme.


Zorginstellingen in de regio

Logeren bij Zorgboerderij Griftenstein & Zorg

De logeerweekenden worden één keer per maand georganiseerd. Dit jaar hebben we gekozen voor het vakantiepark RCN in Doorn ‘Het Grote Bos’. De kinderen kunnen daar vrijdagmiddag om 15 uur worden gebracht en mogen zondag om 15 uur weer worden opgehaald. Wanneer vervoer een groot probleem is, denken we graag mee over een oplossing. Bekijk de flyer op de website van Griftenstein & zorg.

Logeren via zorginstelling Reinaerde

Reinaerde Kinderen & Jeugd heeft speciaal ingerichte logeerhuizen voor kinderen, tieners en jongeren met een ontwikkelingsachterstand, beperking en voor kinderen met meervoudige complexe beperkingen.

Reinaerde biedt sinds kort de mogelijkheid tot midweek wonen. Doordeweeks woont het kind bij Reinaerde en in het weekend is het kind weer thuis. Midweekwonen is daarmee een tussenvorm tussen wonen en logeren. Deze nieuwe zorgsoort is bedoeld voor kinderen vanaf 12 t/m 20 jaar met een verstandelijke beperking.

Op de website van Reinaerde vindt u meer informatie over de logeermogelijkheden. U kunt ook gerust bellen naar Het Loket in Utrecht, tel. (030) 287 52 10 op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur of stuur een e-mail naar loket@reinaerde.nl

Logeren via zorginstelling Amerpoort

Amerpoort biedt een scala aan logeerfaciliteiten (logeerhuizen en -gezinnen), ook op antroposofische grondslag bij Camphill gemeenschap Christophorus op de Duinweg in Bosch & Duin.

Voor meer informatie en het aanmelden van uw kind kunt u terecht bij de medewerkers van de afdeling Zorgbemiddeling en Zorgadministratie. Zij wijzen u eventueel ook de weg naar de indicatiecommissies en geven uitleg over de financiering. Zij zijn bereikbaar via (035) 647 5252 (035) 647 5252 of zorgbemiddeling@amerpoort.nl of ga naar de website.

Logeren via zorginstelling Abrona

Abrona biedt logeren in weekenden, midweken en schoolvakanties, weekopvang en buitenschoolse opvang (BSO). Bekijk de website of informeer bij Klantadvies, tel. (0346) 359 359 of e-mail naar klantadvies@abrona.nl

Zorgboerderijen

Kinderen en jongeren die graag buiten zijn, met dieren omgaan, ruimte nodig hebben, voelen zich wellicht thuis op een zorgboerderij. Op de website van de zorgboeren kunt u met een selectiesysteem kijken of er een geschikte zorgboerderij in uw buurt is. Niet alle boerderijen bieden ‘logeren’ aan.
Ga naar de website >>


Aanpak

De ervaring laat zien dat het erg belangrijk is om de aanvraag voor een indicatie voor logeren goed voor te bereiden. De omschrijving van uw zorgvraag luistert erg nauw. Het is aan te bevelen om hierbij hulp te vragen, bijvoorbeeld bij:

  • de schoolmaatschappelijk werker van Meerklank: Gaby Verhoeven,
    e-mail: gabyverhoeven@wereldkidz.nl
  • MEE: tel. 0900-6336363
  • de logeervoorzieningen zelf (bijvoorbeeld Reinaerde, Amerpoort en Abrona) kunnen vaak op basis van hun ervaring adviseren.