VSO 5B

 

Schooljaar 2022-2023
Juli

Deze week heeft 5B maar liefst twee taarten gemaakt voor Thésor. Het bedrijf dat ons schoolreisje naar Ouwehands heeft gesponsord. Juf Ria heeft klas 5B, de oudste en beste klas, speciaal gevraagd of wij de taart wilden maken. Dat was wel spannend, omdat wij nooit meer kookles hebben. Maaaarrrrr het is hartstikke goed gelukt. Het is een appeltaart en nectarine taart geworden. Aankomende maandag gaan wij deze langsbrengen bij Thésor.


Februari

 

De Tannenberg

Klassen 4B en 5B gaan iedere donderdag op stage naar de Tannenberg in Bosch en Duin. De Tannenberg is een prachtige tuin. De tuin ligt midden in het bos. Elke week genieten de klassen van de tuinen die ons elke keer wat anders vertellen. Deze donderdag hebben we bordjes in de bedden geslagen. Nu weten ook jullie wat er groeit en straks gaat bloeien. En als je langskomt, zie je dat de borden naar je toe zijn gericht. Een klein detail maakt een groot verschil!

 


 December 2022

 

 

 

Op maandagmiddag krijgen de leerlingen van klas 4b en 5b muziekles in de aula. We doen dat in verschillende groepjes, in de periodes tussen de vakanties. De groepjes worden samengesteld met leerlingen uit 4b en 5b. In de andere groepjes wordt creatief gewerkt, gebouwd en met de computer gewerkt.

 

 

In het muziek-groepje zingen we liedjes die bij de tijd van het jaar horen, in canon of tweestemmig als het kan. Juf Angelica speelt de liedjes voor op de viool, en soms spelen de leerlingen ook op de school viool. Bij bepaalde liedjes hoort ook een dansje, bepaalde gebaren of klappen we. 

De leerlingen genieten van het samen zingen. En als het lukt om in canon of tweestemmig te zingen is dat fantastisch. Vaak klinkt het bijzonder mooi samen…

We zingen liedjes uit verschillende landen, en leren ook wat buitenlandse woordjes. Veel liedjes zijn in het Engels, de leerlingen kennen al aardig wat woordjes.

 

 

Oktober 2022

 

 

 

In klas 5B zitten dit jaar veel schoolverlaters. Omdat zij dit jaar stage gaan lopen en daarna afscheid nemen van school is het voor hen van belang om te weten welke werkplek bij hen past. Om onze leerlingen te helpen met hun zoektocht organiseerden de mensen van het stagekantoor een banenmarkt. Op woensdag 12 oktober werd deze banenmarkt goed bezocht en konden zowel leerlingen als hun ouders/verzorgers in gesprek met mensen die alles weten van dagbestedingsplekken in deze regio. Zo waren er mensen die werkten in het ‘dierenteam’ van de kinderboerderij ‘De Schaapskooi’ in Bilthoven, een dagbestedingsplek van Reinaerde, zij konden vertellen over de werkzaamheden en de sfeer daar. Op die werkplek is gekozen voor het werken in zogenaamde ‘clusters’ bijv. het klussenteam, het dierenteam, het cateringteam of het tuinteam. Elk team heeft zijn eigen werkzaamheden en je kunt dus kiezen wat het meest bij jou past. Ook kan je in verschillende teams werken; bijvoorbeeld op maandag in het dierenteam en op dinsdag en donderdag in het tuinteam. Dat kan je doen als afwisseling goed werkt voor jou. Bij een andere kraam waren kunstwerken te bewonderen; keramiek werkstukken, schilderijen en andere zelfgemaakte kunstwerken. Dit sprak de creatievelingen in de klas natuurlijk wel aan. Er was veel zelfgemaakt lekkers te proeven en veel moois om te bekijken. Kortom er was voor ieder wat wils en we hopen dat iedereen inspiratie voor de (nabije) toekomst heeft kunnen opdoen. 

 

 

Voor leerlingen die op verschillende plekken wonen is het mogelijk om ook op verschillende plekken dagbesteding te gaan doen. 

Er waren trouwens niet alleen ouders en verzorgers met leerlingen die in de eindgroepen zitten maar ook ouders/verzorgers van leerlingen uit andere klassen. Ook voor hen is het heel goed om te weten waartoe onze leerlingen opgeleid worden en welke toekomstmogelijkheden er voor hen zijn.