Groep 4/5 (oranje/geel)

Nieuws uit de klas van de oranje/gele groep.

Het is wel heel opvallend te noemen, dat we ons allemaal zo snel thuis voelden in ons nieuwe klaslokaal op de nieuwe locatie. We wisten natuurlijk al voor de kerstvakantie waar we heen zouden gaan en waren al eens op bezoek geweest. Maar na de vakantie begon het pas echt.
Elke ochtend de trap op naar de eerste verdieping. Daar hebben we ons lokaal, en niet één lokaal, maar nog een gedeelte met een mooie tussenwand van een extra lokaal, dat we delen met groep paars. Daar kunnen we in groepjes werken, spelen en even tot rust komen.
Ons lokaal is licht en ruim. We kunnen er aan onze tafels werken, maar ook een kring maken in het nog vrije deel van het lokaal. Daar staat ook het digibord.
De gymles hebben we in de Laan van Eikenstein en dat is heel dichtbij. Euritmie hebben we in onze zaal, gemaakt van 2 doorgebroken lokalen. Daar hebben we ook de weekopening en kunnen we spellessen doen.
We hebben al hard kunnen werken. In de lessen schriftelijke taal (lezen en schrijven) hebben we bij lezen alle klinkers en medeklinkers geleerd en we zijn nu de dubbelklanken aan het leren. We lezen drie en vierletterwoorden en oefenen korte zinnetjes. We schrijven (onderdeel schrijven) al die woorden ook en proberen zelf korte woorden te leggen. We lezen in het boekje van de leesweg:” Kip is weg”.
Elke woensdag leert juf Marlouke ons een nieuwe letter of een dubbelklank aan. We leren het beeld van de letter, het gebaar dat erbij hoort en de klank en de schrijfwijze. De andere dagen oefenen we aan alle elementen die bij de klank horen in woordjes, in een zin, in het zoeken van voorwerpen (betekenis) in de uitspraak en in het gebaar en schrijfwijze.
Hieronder ziet u enkele impressies uit de lessen: (volgt..)
Juf Mieke

ReSeVo

door Marlouke Dooren

De afgelopen maanden hebben we in de groep veel gepraat en geleerd over ons eigen lichaam tijdens de lessen Relationele en Seksuele vorming. Elke donderdag staat de les
‘praten over je eigen lichaam’ op het programma en de kinderen kijken daar echt naar uit.
Allereerst is het natuurlijk belangrijk om te leren welke lichaamsdelen er zijn en hoe ze
heten. We hebben alle lichaamsdelen aangewezen bij ons zelf en op platen, we hebben ons lichaam omgetrokken op behang en ons gezicht bekeken in de spiegel. We hebben ook gekeken naar elkaar en iedereen ziet er anders uit!
We hebben bewogen met ons lichaam in de ruimte terwijl we bewegingsliedjes zongen.
‘Hoofd, schouders, knie en teen’ is favoriet en dan steeds een beetje sneller zingen!
Heel toevallig was er ook een juf zwanger, we zagen haar buik groeien. Deze juf heeft in november een zoon gekregen! Genoeg gespreksstof over waar baby’tjes vandaan komen, wat baby’s wel en niet kunnen als ze pas geboren zijn en hoe je kunt zien of een baby een jongen of een meisje is.
En wat ben je zelf? Een jongen of een meisje?
Ook het opgroeien en ouder worden vinden de kinderen een heel interessant onderwerp.
We hebben ‘voel’ spelletjes gedaan. Met je handen en later met je wang voelen aan voorwerpen, bijvoorbeeld een zacht lapje of een ruwe prop papier. Wat voelt fijn?
Het zijn hele leuke, leerzame lessen waar de kinderen enthousiast aan mee doen!